Αναφορικά με τα πρωτοφανή και βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο 38ο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας και τελικά οδήγησαν στην διάλυση του Συνεδρίου μας, η ΟΙΥΕ δηλώνει κατηγορηματικά τα εξής:

1. Την απόλυτη ευθύνη για τα γεγονότα αυτά, την έχει η ηγεσία του ΠΑΜΕ, η οποία έγινε με την καθοδήγηση υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΕ που βρισκόταν εντός του ξενοδοχείου.

2. Ομάδα 200-250 ατόμων, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία δεν ήταν καν σύνεδροι, εισήλθαν καταδρομικά στο χώρο της γραμματείας.

3. Προπηλακίζοντας συνεχώς συνέδρους και βρίζοντάς τους χυδαία, τους εμπόδισαν να παραλάβουν τις κάρτες τους και επιτέθηκαν σε ομάδα σχολικών καθαριστριών -συνέδρων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο της Γραμματείας (ήδη έχει κατατεθεί μήνυση).

4. Στη συνέχεια έκλεψαν κυριολεκτικά τις κάρτες των αντιπροσώπων με σκοπό να μη μπορεί να γίνει η διαπίστευσή τους, τρομοκρατώντας το προσωπικό της Ομοσπονδίας.

5. Ακολούθησε βίαια απώθηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων έξω από το ξενοδοχείο και έγινε κατάληψη της συνεδριακής αίθουσας, του ισογείου και του ημιώροφου και άλλων χώρων.

6. Καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων οι ομάδες του ΠΑΜΕ εξύβριζαν χυδαία, προπηλάκιζαν και τρομοκρατούσαν εργαζόμενους – συνέδρους, γυναίκες που τόλμησαν να μιλήσουν και όλα τα μέλη της Διοίκησης της ΟΙΥΕ.

7. Εισέβαλαν στο χώρο που συνεδρίαζαν οι παρατάξεις ασκώντας προπηλακισμούς, απειλώντας με βία και παρεμποδίζοντας κάθε προσπάθεια έναρξης του συνεδρίου.

8. Πρόσχημα για όλο αυτό το σκηνικό ήταν ότι τάχα στο συνέδριο συμμετέχουν εργοδότες ή σωματεία που στοχοποιήθηκαν ως «εργοδοτικοί μηχανισμοί» και ότι συνέδριο θα γίνει μόνο αν αποκλειστούν συγκεκριμένα σωματεία.

9. Ο πραγματικός λόγος της όλης «επιχείρησης» ήταν για να συγκαλυφθούν καταγεγραμμένες νοθείες και παρατυπίες σε ελεγχόμενα από το ΠΑΜΕ σωματεία, γεγονός που πιστοποιείται τόσο με δικαστικές αποφάσεις, όσο και από πρακτικά και λοιπά νομιμοποιητικά που φέρουν υπογραφές και ενστάσεις δικαστικών αντιπροσώπων.

Τέλος, και σε ότι αφορά την καταγγελία του ΠΑΜΕ περί παρουσίας “μπράβων” στο συνέδριο δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τέτοιου είδους πρακτικές είναι ξένες με την ιστορία μας και ότι σαν Ομοσπονδία δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με ομάδες «περιφρούρησης» τύπου… Π.Α.ΜΕ. Το βέβαιο είναι ότι όλοι μας, ήρθαμε αντιμέτωποι στο συνέδριο με πολυπληθή καταδρομική ομάδα του Π.Α.ΜΕ, που προπηλάκιζε με σχέδιο και παρεμπόδιζε βίαια τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι αν υπήρχαν ανάλογου τύπου δυνάμεις «περιφρούρησης»… το συνέδριο δεν θα είχε διαλυθεί και θα είχε πραγματοποιηθεί.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που σέβονται το θεσμικό τους ρόλο, εντός του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, να καταδικάσουν τη διάλυση του δημοκρατικού μας συνεδρίου, όπως και τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί συνολικά, η απαράδεκτη, τρομοκρατική αλλά και επικίνδυνη από όλες τις απόψεις τακτική του ΠΑΜΕ, που διαλύει όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν υποκύπτουν στις αξιώσεις του.

Η προσπάθεια να βαπτίσουν το «κρέας ψάρι» θα πέσει στο κενό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΥΕ