Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» με αφορμή την 12η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, υλοποιούμε ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης με τίτλο «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ»!

Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται συνήθως ως γεωργοί στα χωράφια, χτίστες σε οικοδομικές εργασίας, καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί, σε βιοτεχνίες ρούχων και υποδημάτων ή έχουν την φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ συχνά εργάζονται υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών είναι ηλικίας 5 έως 14ων ετών, ενώ πάνω από το 71% είναι κορίτσια τα οποία είναι και τα πλέον απροστάτευτα.
Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους.

Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συνάδελφο και συναδέλφισσα στην κατεύθυνση καταπολέμησης του φαινομένου της παιδικής εργασίας, εφόσον διαπιστώνουν περιστατικά παιδικής εργασίας στο επαγγελματικό και κοινωνικό τους περίγυρο να μην διστάζουν να το καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές ή και στο paidikiergasia@en-erga.gr

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ