Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει ότι από τις 4 Ιουλίου 2019 και στο εξής, δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποκτούν και οι εργαζόμενοι, με διάταξη προσφάτως ψηφισθέντος νόμου. Πλέον, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται ο τρόπος απόκτησης πρόσβασης, τα δεδομένα στα οποία παρέχεται πρόσβαση και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισέρχεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να βλέπει τα προσωπικά στοιχεία της σύμβασης του και τον τρόπο που τον έχει καταχωρήσει ο εργοδότης στο ηλεκτρονικό σύστημα. Θα τσεκάρει δηλαδή, τις ώρες εργασίας για τις οποίες έχει καταχωρηθεί στο οργανόγραμμα της επιχείρησης, τον μισθό, τις υπερωρίες του, την ασφάλισή του κ.λπ. Εάν διαπιστώσει ότι «κάτι δεν πάει καλά» δηλαδή ότι όσα έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει η επιχείρηση δεν ανταποκρίνονται στα όσα δηλώνονται στην ΕΡΓΑΝΗ, τότε θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εξηγήσεις και βέβαια να καταγγείλει τον παραβάτη εργοδότη.

Η ρύθμιση αποτελεί μία ακόμη διασφάλιση απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ειδικά σε επιχειρήσεις που άλλα δηλώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ και άλλα εφαρμόζουν στην πράξη. Οι κυριότερες παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία, αφορούν στην εργασία με πλήρη απασχόληση, η οποίαδηλώνεται ως μερική απασχόληση και φυσικά μερική ασφάλιση. Έτσι ο εργοδότης επωφελείται και από την πληρωμή λιγότερων εισφορών.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τα μέλη μας να σπεύσουν από 4 Ιουλίου να αποκτήσουν τους ειδικούς κλειδάριθμους, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και να μην διστάσουν να καταγγείλουν κάθε παρέκκλιση που θα διαπιστώσουν σε σχέση με την πραγματική εργασιακή τους σχέση. Η «ΕΝΩΣΗ», στην ιστοσελίδα www.idiotikoi.gr έχει ανοίξει ειδική φόρμα με την ένδειξη «καταγγελίες», όπου κάθε ενδιαφερόμενος συνάδελφος μπορεί να προβαίνει σε καταγγελία και να ζητά την παρέμβαση και τη βοήθειά μας.

Κανένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και την αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ