Για παράνομες απολύσεις εργαζομένων και για προσπάθεια εκχώρησης του Δημοτικού Υδροθεραπευτηρίου Λουτρακίου σε ιδιώτες εργολάβους, καταγγέλουν την απερχόμενη Δημοτική Αρχή τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και το Τοπικό Παράρτημα Ν. Κορινθίας, καταγγέλλουμε την απερχόμενη Διοίκηση της «Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε. ΟΤΑ «ΛΟΥΤΡΑΚΙ Α.Ε.», το Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και όλους όσοι από την απερχόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου συναποφάσισαν τις απολύσεις 3 εργαζομένων με υπερδεκαετή και αδιάκοπη προϋπηρεσία στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο (SPA) Λουτρακίου. Την ίδια στιγμή, στην εκπνοή των αρμοδιοτήτων της, η απελθούσα Δημοτική Αρχή σπεύδει με μη ηθικό και ενδεχομένως παράνομο τρόπο να εκχωρήσει τη λειτουργία του SPA σε ιδιώτες, καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, δίχως να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όπως η εργατική νομοθεσία επιβάλει.

Η πρεμούρα της απελθούσας Διοίκησης της «Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε» να λάβει αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας δημοτικής ομάδας και λίγο πριν τον διορισμό νέας διοίκησης, είναι καταδικαστέα, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο το Δήμαρχο και την απερχόμενη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας και υποθηκεύει το μέλλον τόσο των εργαζομένων του Υδροθεραπευτηρίου, όσο και τα συμφέροντα της πόλης. Έκθετοι είναι επίσης και για τη σύμβαση καθαριότητας που σύναψε η διοίκηση, με τις «ευλογίες» προφανώς του πολιτικού προϊστάμενου και Δημάρχου, με εργολάβο υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο της παράταξής του.

Άραγε ποιο δημόσιο συμφέρον επιβάλει τη σύναψη σύμβασης καθαριότητας με αυξημένο τίμημα σε σχέση με την προηγούμενη και με μειωμένο μισθολογικό κόστος (κατά 3 εργαζόμενους), αφού η ανάδοχος του έργου απέλυσε με το «καλημέρα» ανθρώπους που απασχολούνται για πάνω από 10 χρόνια στο SPA; Πως υπηρετείται η απαιτούμενη εξοικονόμηση πόρων, όταν αντί απευθείας συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους – δημότες, επιλέγονται πανάκριβες υπηρεσίες μέσω εργολάβου με «καπέλο» για την (υποτίθεται) καταρρέουσα δημοτική επιχείρηση που υπερβαίνει το 40%; Γιατί θα πρέπει να μισθωθεί το SPA σε ιδιώτη; Μήπως αυτό συνιστά παραδοχή ανικανότητας ή μήπως εξαργυρώνονται «επιταγές» σε τρίτους;

Ότι και να συμβαίνει, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Η Δημοτική Αρχή οφείλει στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου να αποσύρει άμεσα το θέμα ημερήσιας διάταξης που αφορά τη μίσθωση του SPA και να εξασφαλίσει άμεσα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης απαιτείται να επαναπροσληφθούν στα καθήκοντά τους οι 3 απολυμένοι συνάδελφοί μας.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΕΦΚΑ, να αποστείλουν κλιμάκια ελέγχου και να ελέγξουν σε βάθος τις εργασιακές σχέσεις του συνόλου των εργαζομένων, διότι επί σειρά ετών συνάδελφοί μας απασχολούνταν ανασφάλιστοι, δίχως σύμβαση εργασίας, λαμβάνοντας «μαύρα» χρήματα ως αμοιβές, ενώ από τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται διάφοροι εργολάβοι, με δυσθεώρητα περιθώρια κέρδους, για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης, στους δημότες, σε κάθε έντιμο δημοτικό σύμβουλο της απερχόμενης και επερχόμενης δημοτικής ομάδας. ΟΛΟΙ την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 18.30 έξω από το Δημαρχείο Λουτρακίου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ