Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία 400 διαδηλωτών – μελών των «ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΕΝ.ΕΡΓΑ)» στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο. Το πολύχρωμο «μωσαϊκό» του μπλοκ απαρτιζόταν από εργαζόμενους στους κλάδους καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, δασοπροστασίας, ταχυμεταφορών, κοινωφελών προγραμμάτων, εμπορίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το απόγευμα του Σαββάτου προσυγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με πορεία προσήλθαν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Με σημαιάκια που έφεραν το σήμα τους, καπελάκια της ΓΣΕΕ, σφυρίχτρες και πανό, έδωσαν παλμό και χρώμα στην κινητοποίηση των συνδικάτων, αφήνοντας θετική εικόνα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι ΕΝ.ΕΡΓΑ συνιστούν κίνημα εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ιδρύθηκαν το 2016 με αφορμή το εκλογικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, καταφέρνοντας σε μόλις λίγα χρόνια να δικτυωθούν σε Πανελλαδικό επίπεδο και να προσεγγίσουν χιλιάδες εργαζόμενους σε σωματεία που ελέγχονται από τις δυνάμεις τους. Στην ιστοσελίδα τους (www.en-erga.gr) θα βρει κανείς αναρτήσεις με δυναμικές παρεμβάσεις σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ, απ’ ότι φαίνεται, δε διστάζουν να συγκρουστούν ακόμα και με «παραδοσιακές» δυνάμεις που δρουν εδώ και δεκαετίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τις οποίες όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται έχουν διαφορετική προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον του συνδικαλισμού.

Το kentroaristera.gr βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο συλλαλητήριο και συνομίλησε με μέλη των ΕΝ.ΕΡΓΑ. Στο κεντρικό πανό βρήκαμε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Στέλιο Τσιάκαλο, ο οποίος μας δήλωσε: «η προσπάθεια μας είναι να υπερασπιστούμε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, πατώντας γερά στο παρόν και ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δίχως εύκολα συνθήματα που διχάζουν αντί να ενώνουν, δίχως να κολλάμε στο παρελθόν, ούτε να κουβαλλάμε τις παθογένειές του. Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, είμαστε πραγματικά ενωμένοι γιατί δεν κοιτάζουμε χρώματα και κόμματα. Έχουμε στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας τον εργαζόμενο άνθρωπο και μόνον αυτό».

Μιλήσαμε επίσης και με τον κ. Άγγελο Ράπτη, εργαζόμενο στον κλάδο υπηρεσιών ασφαλείας και μέλος των ΕΝ.ΕΡΓΑ, ο οποίος απολύθηκε προσφάτως από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Όπως μας είπε ο κ. Ράπτης «η αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης μετατράπηκε σε ζούγκλα. Είμαι πιστοποιημένος και αδειοδοτημένος υπάλληλος ασφαλείας και τα τελευταία χρόνια έχω απολυθεί 5 φορές. Το μεγαλύτερο διάστημα είμαι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. ‘Οταν καταφέρνω να βρω δουλειά αυτή είτε είναι περιστασιακή και υποαμειβόμενη, είτε μαύρη και απλήρωτη. Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ αυτό το οποίο έχουμε ως κεντρικό σύνθημα στο πανό μας: «δουλειές για όλους, δουλειές με δικαιώματα».

«Είμαστε όμηροι επί δεκαετίες στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων μας και αγωνιζόμαστε για την αυτονόητο δικάιωμά μας να έχουμε σταθερότητα και ασφάλεια στην εργασία», μας δήλωσε η κ. Φωφώ Στρουμπούλη – Πρόεδρος των Καθαριστριών Ν. Καβάλας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΕΝ.ΕΡΓΑ, ενώ η κ. Τασούλα Λαναρά, εκπρόσωπος των Σχολικών Καθαριστριών Κοζάνης φρόντισε να μας ενημερώσει ότι προσεγγίζει τη δεύτερη δεκαετία εργασίας σε σχολείο και για λίγους μήνες δεν κατάφερε να γίνει αορίστου χρόνου και να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου. Η κυρία Τασούλα συνιστά εμβληματική φυσιογνωμία για τους «ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ», αφού, όπως η ίδια μας υπενθύμισε, πέρα από το γεγονός ότι πρωτοστατεί σε κάθε αγώνα του κλάδου της, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πέσει θύμα επίθεσης από μέλη του Π.Α.ΜΕ εντός του ξενοδοχείου Novotel στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του εκλογικού συνεδρίου της ΟΙΥΕ. «Με τραβολογούσανε δεξιά και αριστερά, δεν με σεβάστηκαν και μου πήραν την ταυτότητα και μου έσκισαν την κάρτα συνέδρου. Το έδειξαν και τα κανάλια. Έχω ματώσει με τη σφουγγαρίστρα στο χέρι και το ξεσκονόπανο, με κρύο και με ζέστη, για να μπορώ να υψώνω με αξιοπρέπεια τη φωνή μου στα συνέδρια της Ομοσπονδίας. Εγώ είμαι στην Ομοσπονδία πριν από αυτούς. Δεν θα με φιμώσει κανένας εμένα», μας δήλωσε.

Προχωρώντας λίγο πιο κάτω, στα ενδότερα του μπλοκ των «ΕΝ.ΕΡΓΑ» μιλήσαμε και με εργαζόμενους στην αντιπυρική προστασία δασών, τη «Δασοπροστασία» όπως οι ίδιοι μας επεσήμαναν. Στο πανό τους συναντήσαμε την κα Μαρία που εργάζεται σε Δασαρχείο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Δεν θέλησε να μας δώσει περισσότερα στοιχεία ταυτότητας. «Είμαι με σύμβαση ορισμένου χρόνου με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ», μας δήλωσε. «Πήραμε άλλους 8 μήνες παράταση και τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πριν πιάσω δουλειά στο πρόγραμμα, ήμουν 4 χρόνια άνεργη. Ήταν λες και ήμουν νεκρή. Με τη Δασοπροστασία βρήκε νόημα η ζωή μου. Πλέον αγαπάω αυτό που κάνω. Είμαι περήφανη που είμαι δασεργάτρια και ας μου βγαίνει η ψυχή κάθε μέρα στο δάσος. Έβλεπα ανθρώπους να καίγονται στο Μάτι πέρυσι το καλοκαίρι και έλεγα μέσα μου γιατί αυτή η χώρα να μην σκέφτεται ποτέ την πρόληψη. Πόσες ζωές, πόσες περιουσίες θα είχαν σωθεί αν αυτό το πρόγραμμα, αν η δασοπροστασία είχε ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα. Εμείς καθαρίζουμε τα περιαστικά δάση από τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά που είναι η βασική αιτία που ανάβουν και επεκτείνονται οι πυρκαγιές. Φτιάχνουμε αντιπυρικές ζώνες και αντιπλυμηρικά έργα. Σε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο έγινε σημαντικό έργο. Έχω έρθει σήμερα εδώ για να διεκδικήσω να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να μπορούμε μαζί με τις δουλειές μας να σώσουμε δάση και ανθρώπινες ζωές. Αυτό λέμε και στο πανό μας».

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την παρουσία τους στη συγκέντρωση στη συγκέντρωση των συνδικάτων στη ΔΕΘ: