Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΕΝ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, με εντολή του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, μεταξύ του Δρ. Κωνσταντίνου Αραβώση – Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και εκπροσώπων των εργαζομένων στην αντιπυρική προστασία δασών. Τη συνάντηση αιτήθηκε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», με τη συνδρομή των Εργατικών Κέντρων Κατερίνης, Ναυπακτίας-Δωρίδος, Φλώρινας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στη συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπροσώπους των ως άνω συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την αναγκαιότητα συνέχισης της εργασιακής σχέσης του υφιστάμενου -και ήδη έμπειρου- προσωπικού στη δασοπροστασία, τη χάραξη εθνικής δασικής στρατηγικής, τη δημιουργία μόνιμου Φορέα Δασοπροστασίας και τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό, την εκμετάλλευση εθνικών και κοινοτικών πόρων που παραμένουν επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτοι και «βαλτωμένοι», τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών σε ενιαία και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του δασικού οικοσυστήματος και τέλος την αξιοποίηση-εκμετάλλευση, προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού συνόλου, της ύλης που ανασύρεται από τα δάση κατά την εκτέλεση δασικού έργου. Επίσης θέσαμε υπόψιν του υπουργείου το γεγονός ότι 245 εκατομμύρια ευρώ για αναδασώσεις δασοπροστασία, διάσωση αγρών κτλ., από το 2015 έως σήμερα δεν έχουν απορροφηθεί.

Από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, μας μεταφέρθηκε η ισχυρή βούληση του ΥΠΕΝ να συνεχιστεί το έργο της δασοπροστασίας, ενώ υπήρξε δέσμευση να διαβιβαστεί στα συναρμόδια υπουργεία τόσο το περιεχόμενο της συνάντησης, όσο και η θετική προσέγγιση του ίδιου του Υπουργείου στο σημαντικό ρόλο των χιλιάδων δασεργατών, διοικητικών, δασολόγων και δασοπόνων του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας.

Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες νέων συναντήσεων με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με συντονισμό της «ΕΝΩΣΗΣ» και τη συνδρομή μεγαλύτερου αριθμού εργατικών κέντρων σε όλη τη χώρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι η δασοπροστασία δεν είναι μια «περιστασιακή» υποχρέωση της πολιτείας. Ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόληψη συνιστά καθήκον κάθε Κυβέρνησης που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών της.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ