Η Δασική Πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, με τα τραγικά γεγονότα στο «Μάτι» και τις καταστροφικές συνέπειες στην Ανατολική Αττική, καθώς επίσης και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ανέδειξαν με τον πιο άσχημο τρόπο τα κενά στην υπάρχουσα οργάνωση Δασοπροστασίας και Πυροπροστασίας και την γύμνια του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Τον καλοκαίρι του 2018, 5.066 εργαζόμενοι προσελήφθησαν στην Πυροπροστασία Δασών, μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, και επιφορτίστηκαν με το δύσκολο έργο του καθαρισμού των περιαστικών δασών, της αποψίλωσης, της διάνοιξης μονοπατιών, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα οτιδήποτε χρειάζεται σε επίπεδο πρόληψης για να επιβραδυνθεί η επέκταση των πυρκαγιών και να αποτραπεί μια νέα τραγωδία. Η δε πολιτεία επένδυσε σημαντικά κονδύλια στην εκπαίδευση αυτών των 5.066 εργαζομένων, τους οποίους τοποθέτησε στα Δασαρχεία όλης της χώρας και μάλιστα επέκτεινε τις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων ήδη λήγουν και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται, όπως όλα δείχνουν, να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, διακόπτοντας το σημαντικότερο ίσως έργο σε επίπεδο πρόληψης την τελευταία τριαντακονταετία.

Υπογράψτε εδώ και στηρίξτε μας

Υπογράφουμε και διεκδικούμε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικονομικών:

  1. Να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη στελέχωση της δασοπροστασίας με προσωπικό μόνιμο ή τουλάχιστο πενταετούς διάρκειας, για την ορθή οργάνωση και λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού, ώστε να λειτουργεί με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της Κοινωνίας για προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών παράλληλα με την απαίτηση για την αποτελεσματική προστασία των δασικών πόρων και της δημόσιας περιουσίας, τη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καθώς και των ζημιών που προκαλούνται από αυτές.
  2. Μέχρι τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, με τους υφιστάμενους εργαζόμενους δικαιούχους, τουλάχιστο για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο οι αντιπλημμυρικές, όσο και οι αντιπυρικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο 2019-2020.