ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

Με κοινή ανακοίνωσή τους 30 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, καταγγέλλουν τη Δημοτική του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής για αυταρχική συμπεριφορά, ζητώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αντιδήμαρχος του συγκεκριμένου δήμου με προφορικές εντολές εξαναγκάζει σχολικές καθαρίστριες να απασχοληθούν εκτός σχολικών μονάδων σε δήμους και πλατείες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, ο αντιδήμαρχος πιέζει τις εργαζόμενες, ακόμα και με τηλεφωνικές κλήσεις βραδινές ώρες, να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι οι ίδιες τάχα προθυμοποιούνται να απασχοληθούν εκτός σχολικών μονάδων, προφανώς για να αποφύγει τυχόν ευθύνες που θα προκύψουν σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγα τα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν κατά καιρούς συμβεί με θύματα εργαζόμενους καθαριότητας δήμων. Αν μη τι άλλο συνιστά ανεύθυνη στάση η απασχόληση εργαζομένων σε εργασίες μη δηλωμένες επίσημα στο σύστημα, ακόμα κι αν οι ίδιοι έχουν προσφερθεί “εθελοντικά”.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση των σωματείων:

“ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

 Χαλκιδική, 6.4.2021

 Προς μεγάλη μας απογοήτευση και παρά τις αρχικές θετικές εντυπώσεις και προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, διαπιστώνουμε τελικά ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Προποντίδας του Ν. Χαλκιδικής ακολουθεί έναν αντιδημοκρατικό και εξόχως αυταρχικό και αντεργατικό κατήφορο σε βάρος των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.

Με το κλείσιμο των σχολείων, θα έπρεπε το προσωπικό καθαριότητας σχολικών κτιρίων, σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε να εξακολουθεί να απασχολείται εντός των σχολικών μονάδων για την εξυπηρέτηση αναγκών απολύμανσης αλλά και των διδασκόντων που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, είτε να απασχολούνται σε εσωτερικούς χώρους άλλων δημοτικών εγκαταστάσεων και γραφείων. Και τούτο διότι οι συναδέλφισσες αυτής της κατηγορίας (επί το πλείστων μεγάλης ηλικίας γυναίκες) έχουν προσληφθεί ως προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων. Αντί όμως η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κοκκινίδης να σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, προτίμησαν να επιδείξουν μια απαράδεκτη και άκρως αυταρχική συμπεριφορά, εντέλοντας προφορικά (;;;) τις εργαζόμενες να απασχοληθούν σε εξωτερικούς χώρους (πλατείες και δρόμους) δίχως να τους παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση ασφαλείας. Με προφορική εντολή (;;;) και δίχως να τους προσδιορίζουν εγγράφως τον ακριβή τόπο και το αντικείμενο εργασίας τους, με απειλητικού χαρακτήρα τηλεφωνικές κλήσεις ακόμα και βραδινές ώρες, με εξαναγκασμό των εργαζομένων για υπογραφή ψευδεπίγραφων «υπεύθυνων δηλώσεων» ότι τάχα οι ίδιες προσφέρονται με δική τους ευθύνη να απασχοληθούν σε εξωτερικούς χώρους, βγάζουν παράτυπα στους δρόμους εργαζόμενες, οι οποίες είναι παντελώς ακάλυπτες σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή ακόμα και δυστυχήματος.

Σε επικοινωνία συνδικαλιστικών εκπροσώπων με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κοκκινίδη, δόθηκε η απάντηση ότι «αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη» αυτής της παράτυπης απόφασης.

Και εμείς ρωτάμε: Αλήθεια; Αναλαμβάνει ο κ. Αντιδήμαρχος την ευθύνη;  Μπορεί ο κ. Κοκκινίδης να βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια δήλωση ή έστω να το ισχυριστεί δημόσια; Προσφέρεται, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή ακόμα και δυστυχήματος με θύμα εργαζόμενη στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, να αναλάβει προσωπικά ο ίδιος τις ποινικές και αστικές ευθύνες; Προθυμοποιείται να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ανάληψης της ευθύνης, αντίστοιχη με αυτή που ζητά από τις εργαζόμενες να υπογράψουν, ώστε να πληρώσει αποζημιωτικές αγωγές ο ίδιος από την προσωπική του περιουσία ή μήπως στο τέλος…θα ρίξει το «μπαλάκι» στο δημοτικό ταμείο;

Είναι προφανές (όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση ανέξοδων λεονταρισμών) ό,τι όταν συμβεί το κακό, κάθε «πολλά βαρύς»…τρέχει στο τέλος να αποποιηθεί των ευθυνών του. Γι’ αυτό και ο κ. Αντιδήμαρχος, ενώ από τη μια δίνει «πέτσινες» και δίχως υπογραφή «εντολές», από πίσω επιχειρεί να «καλυφθεί» με υπεύθυνες δηλώσεις των ίδιων των εργαζομένων. Και το πράττει αυτό διότι ακριβώς έχει γνώση της παρατυπίας του.

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δημοτική Αρχή, καλώντας ταυτόχρονα τόσο τον ίδιο το Δήμαρχο, όσο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να καταχράται τη θέση ευθύνης που του απέδωσαν οι πολίτες, ώστε να επιβάλει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και επισφάλειας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων. Η ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στις εργαζόμενες σχολικών κτιρίων βαρύνει εξολοκλήρου ατομικά και αλληλέγγυα Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο του Δήμου Προποντίδας.

Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Χαλκιδικής και το αρμόδιο Τεχνικό Τμήμα για την Υγεία και την Ασφάλεια του Υπ. Εργασίας να πραγματοποιήσουν άμεσα έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί αν οι εργαζόμενες απασχολούνται σε αλλότρια από την πρόσληψή τους καθήκοντα. Να ελεγχθεί αν πληρούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν υπάρχουν ενυπόγραφες εντολές για την μετακίνησή τους σε δρόμους και πλατείες. Καλούμε επίσης την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να ζητήσουν αντίγραφα και να ελέγξουν τη νομιμότητα των υπευθύνων δηλώσεων που η Δημοτική Αρχή ζητά από τις εργαζόμενες να υπογράψουν.

Τέλος, γνωστοποιούμε ότι ήδη έχει ανατεθεί η υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών και εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την προσκόμιση σχετικού αποδεικτικού υλικού.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»
  3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
  5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
  8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
  10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
  11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
  15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
  16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
  17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
  20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ -ΛΥΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΑΝΤΙΑ»
  22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
  23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»
  24. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  27. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
  28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
  29. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
  30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ”