ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΑΝΟΙΧΤΟ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΥΕ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, οδηγείται σε εκλογικό συνέδριο για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης και αντιπροσώπων στην τριτοβάθμια ΓΣΕΕ.

Με προηγούμενη επιστολή μας, καθώς επίσης και σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Διοίκησης της ΟΙΥΕ, προσκαλέσαμε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοίκησης που εκπροσωπούν τις άλλες παρατάξεις, να ακολουθήσουν διαδικασίες δημοκρατικές και διάφανες σε ότι έχει να κάνει με τη διεξαγωγή του Εκλογικού Συνεδρίου της ΟΙΥΕ.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και ενώ απομένουν μόλις 19 ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου μας, κανένας σύνεδρος δεν γνωρίζει τον ακριβή τόπο διεξαγωγής του (παρά μόνο ότι θα γίνει κάπου στην Αθήνα) διότι ακόμα δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, δεν γνωρίζει διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη μετακίνηση, τη διαμονή και τη διατροφή του, δεν έχει παραλάβει πρόγραμμα συνεδρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το σώμα των συνέδρων στη συντριπτική του πλειοψηφία απαρτίζεται από εργαζόμενες και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να προγραμματίσουν εγκαίρως τη μετάβασή τους στην Αθήνα, λαμβανομένων υπόψιν των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν από τυχόν εργοδοτική άρνηση να τους χορηγήσουν άδεια ή ακόμα και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε κάποιες περιοχές λόγω covid-19.

Αυτές οι οργανωτικές δυσλειτουργίες και παραλείψεις, δε βοηθούν στη διοργάνωση ενός συνεδρίου συμμετοχικού – αντιπροσωπευτικού, όπου οι σύνεδροι -κυρίως της επαρχίας- θα μπορούν να συμμετάσχουν μαζικά, και μάλλον οδηγούμαστε σε ένα συνέδριο τεχνητών εμποδίων και αποκλεισμών των συνέδρων της επαρχίας.

Εμείς, μέσω των μελών μας στην Προσωρινή Διοίκηση επισημάναμε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ τον κίνδυνο και προειδοποιήσαμε, προτείνοντας τα παρακάτω:

  1. Κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση που νομίμως έχει πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων και δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που να απαγορεύει τη συμμετοχή της στις εκλογές της Ο.Ι.Υ.Ε, να μπορεί να συμμετάσχει κανονικά με το σύνολο των αντιπροσώπων της. Τελευταία ημέρα κατάθεσης των εγγράφων και δικαιολογητικών των σωματείων να είναι η 20η Οκτωβρίου.
  2. Κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση που επιθυμεί να εγγραφεί στην Ο.Ι.Υ.Ε και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του καταστατικού, να εγγραφεί και να συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές άνευ όρων και προϋποθέσεων. Τελευταία ημέρα κατάθεσης των εγγράφων και δικαιολογητικών των σωματείων να είναι η 20η Οκτωβρίου και όχι η 15η Οκτωβρίου που έχουν αποφασίσει οι παρατάξεις Ε.Α.Κ και Δ.Α.Σ (Π.Α.ΜΕ). Επίσης, όσα Σωματεία έχουν προκηρύξει και διενεργούν εκλογές αυτή την περίοδο, να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα έγγραφα των αρχαιρεσιών τους, έως και την 29η Οκτωβρίου 2021 το μεσημέρι.
  3. Κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση που λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει εκλογές για ανάδειξη νέων οργάνων, να έχει δικαίωμα συμμετοχής κανονικά στην εκλογική διαδικασία, με το σύνολο των αντιπροσώπων της.
  4. Κάθε οργάνωση που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων και των προβλημάτων με τις αναστολές εργασίας και της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, να θεωρείται οικονομικά τακτοποιημένη και να έχει δικαίωμα συμμετοχής κανονικά στην εκλογική διαδικασία, με το σύνολο των αντιπροσώπων της.
  5. Λόγω των ειδικών συνθηκών να δοθεί η δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής των συνέδρων, στο συνέδριο και στις εκλογές, ώστε να προφυλάξουμε και να προφυλαχθούμε από τον ιό, να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις συνεδριακές και εκλογικές μας διαδικασίες.
  6. Να καλυφθεί προκαταβολικά το σύνολο των εξόδων μετακίνησης των συνέδρων (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έξοδα μετάβασης σε αεροδρόμια και λιμάνια, καύσιμα και διόδια οχημάτων, πρόσθετη ημερήσια αποζημίωση 25€ σε κάθε σύνεδρο για σίτιση). Υπάρχουν συνάδελφοι που όλη την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας είτε έμειναν άνεργοι, είτε βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, είτε υπέστησαν μείωση στις αποδοχές τους. Το ταμείο της ΟΙΥΕ με χρηματική ρευστότητα που υπερβαίνει τις 100.000€, έχει δυνατότητα να υπερκαλύψει μια τέτοια ανάγκη.

Τα παραπάνω αποτελούν τα ελάχιστα για να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο, στο οποίο να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και όχι για να επιδοθούμε στη γνωστή «κοπτοραπτική» εκλογικών συσχετισμών.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ