Απλήρωτες και κακοπληρωμένες χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες – “άφαντη” η ΟΙΥΕ

Απλήρωτες και απλήρωτοι παραμένουν οι σχολικές καθαρίστριες και οι σχολικοί καθαριστές για το μήνα Σεπτέμβριο. Ακόμα δεν έχουν φτάσει τα χρήματα της μισθοδοσίας σε πολλούς δήμους, ενώ οι δήμοι από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν το προσωπικό στη σχολική καθαριότητα ως δεύτερης κατηγορίας προσωπικό. Κι αυτό διότι ενώ σε ό,τι αφορά όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συμβασιούχων πραγματοποιούνται κανονικά μισθοδοσίες από ιδίους πόρους, καλύπτωντας έτσι τη χρονοκαθυστέρηση, όταν όμως πρόκειται για το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών κτιρίων ή ακόμα και τους σχολικούς τροχονόμους οι δήμοι δηλώνουν…”αδυναμία”.

Οι άνθρωποι όμως αυτοί από αύριο καλούνται να καθαρίσουν τα πλημμυρισμένα σχολεία και να βουτήξουν κυριολεκτικά στα λασπόνερα. Κι όλα αυτά για μόλις 290€ το μήνα. Αυτός είναι φέτος ο μισθός που επεφύλαξε η πολιτεία για πάνω από 3.150 άτομα στη σχολική καθαριότητα. Πολλοί Δήμαρχοι, με τις “ευλογίες” του κ. Βορίδη, προέβησαν σε εκατοντάδες νέες προσλήψεις καθαριστριών τις οποίες χρηματοδότησαν από τη μείωση των μισθών και των ανθρωποωρών των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών. Με τους ίδιους πόρους και τον ίδιο αριθμό ανθρωποωρών με πέρυσι, αύξησαν φέτος κατά 2000 άτομα το δυναμικό στη σχολική καθαριότητα. Έτσι, μια καθαρίστρια που απασχολείτο πέρυσι με πλήρη απασχόληση και μισθό περίπου 750€, φέτος απασχολείται με μερική απασχόληση και μισθό από 290€ έως 450€. Τα χρήματα που “εξοικονομήθηκαν” από τη μείωση στις αποδοχές της αξιοποιήθηκαν για να προσληφθή κι άλλη μια καθαρίστρια με τους ίδιους εξαθλιωτικούς όρους αμοιβής και εργασίας.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 30 πρωτοβάθμια σωματεία στη σχολική καθαριότητα ζητούν από την “άφαντη” ΟΙΥΕ να προκηρύξει απεργία στον κλάδο, με την πλειοψηφία των μελών της Διοίκησης να αρνούνται με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες την ικανοποίηση του αιτήματος. Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 και πάλι η ΟΙΥΕ είχε αρνηθεί να προκηρύξει απεργία στον κλάδο, με τα σωματεία να την παρακάμπτουν και να λαμβάνουν δεκάδες ξεχωριστές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και να προκηρύσσουν δίχως τη στήριξή της 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Πάνω από 3.000 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές είχαν συγκεντρωθεί μαζικά σε 4 διαφορετικά Κυβερνητικά κτίρια, εξαναγκάζοντας την Κυβέρνηση να καταργήσει μέσα στο ίδιο έτος τις δουλικές συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται ανάλογης έκτασης κινητοποιήσεις και πάλι με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.