Και η ντροπή ντράπηκε…πετσοκόβουν το ανθυγιεινό επίδομα από τις σχολικές καθαρίστριες

Με επιστολή τους 31 Σωματεία στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων αποκαλύπτουν την “προχειρότητα” με την οποία τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαχειρίζονται διαχρονικά όλα τα σοβαρά ζητήματα μεταξύ των οποίων και εκείνα του κόσμου της εργασίας.

Οι σχολικές καθαρίστριες αντιδρούν στο επικείμενο πετσόκομμα στο ανθυγιεινό επίδομα που λαμβάνουν και με στοιχεία αποδομούν το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε το “έργο” με τη σημερινή Κυβέρνηση. Ένα πόρισμα που δεν βασίστηκε σε επιστημονικά και πραγματικά δεδομένα, που συνιστά μνημείο “γονατογραφήματος”, αφού για να συνταχθεί δεν έλαβε υπόψιν κρίσιμα στοιχεία που αφορούν τη φύση της εργασίας χιλιάδων εργαζομένων. Και πως να λάβει υπόψιν τέτοια στοιχεία, αφού η επιτροπή βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν άσχετοι με τις υπό κρίση ειδικότητες δημόσιοι υπάλληλοι, που ούτε γνώση είχαν προς τούτο, ούτε όρεξη. Περιορίστηκαν λοιπόν σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα απαντήσεις στα ερωτηματολόγια σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση, η οποία δεν ήταν καν εμπειρική. Εν προκειμένου για τις σχολικές καθαρίστριες  (ελλείψει μελετών επαγγελματικού κινδύνου, επαγγελματικού περιγράμματος, βιβλιογραφίας και στατιστικών στοιχείων από τους ασφαλιστικούς φορείς) δεν ερωτήθηκαν καν οι διευθυντές των σχολείων, οι σχολικές επιτροπές, οι σχολικές καθαρίστριες ή έστω οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, αλλά κάποιοι άσχετοι με τον κλάδο βαθμολόγησαν την ειδικότητα…στον αέρα. Έτσι, με βάση και τα δύο σενάρια που έχουν δημοσιοποιηθεί οι ήδη χαμηλόμισθες συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες χάνουν από 50-75€ μηνιαίως από το μισθό τους, ήτοι 500 – 750€ σε δεκάμηνη βάση απασχόλησης στο σχολείο για κάθε διδακτικό έτος. Χάνουν δηλαδή τον ένα από τους δέκα μισθούς που σήμερα λαμβάνουν.

Όπως οι ίδιες τονίζουν στην επιστολή τους “ο κλάδος της καθαριότητας σχολικών κτιρίων μετρά πάνω από 1500 εργατικά ατυχήματα τα τελευταία 22 χρόνια, εκ των οποίων τα 27 οδήγησαν σε θάνατο ή σε μόνιμη ή ολική αναπηρία συναδέλφισσες και συναδέλφους. Επίσης, για το ίδιο διάστημα των 22 ετών έχουμε καταγεγραμμένα στα αρχεία των σωματείων μας περί τους 450 θανάτους από καρκινοπάθειες με βασικό ενοχοποιητικό παράγοντα τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων. Την δε περίοδο της πανδημίας καταμετρούμε χιλιάδες νοσήσεις λόγω Covid-19, ενώ η πολιτεία μας «ανταμείβει» για τον δίχρονο αντιικό αγώνα που δίνουμε στα σχολεία στερώντας μας τη δωρεάν χορήγηση self-test, τα οποία εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Και βεβαίως, οι Δήμοι, δεν μας χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα πολύ περισσότερο στους πιο πάνω κινδύνους”.

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους τα σωματεία καθαριστριών και καθαριστών αμφισβητούν με στοιχεία το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής αναφέροντας ό,τι μέχρι και το 2020 καμία καταγραφή για τα αριθμητικά δεδομένα των αναρρωτικών και των εργατικών ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων στον κλάδο δεν υπήρχε, καθώς το Ι.Δ.Ο.Χ προσωπικό απασχολείτο με τις απαράδεκτες συμβάσεις μίσθωσης έργου και όχι μόνο δεν δηλώνονταν τα εργατικά ατυχήματα και οι ασθένειες, αλλά είμασταν υποχρεωμένες να πληρώνουμε από το μισθό μας την/τον αντικαταστάτρια/τη μας στην εργασία για όσο χρονικό διάστημα ασθενούσαμε”.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να κλονίζουν την αξιοπιστία του συγκεκριμένου πορίσματος, ενώ και άλλοι κλάδοι και ειδικότητες αντιδρούν παραθέτοντας αντίστοιχα επιχειρήματα.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή των 31 σωματείων σχολικής καθαριότητας:

“ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα, 7.2.2022

Προς: Αναπληρωτή Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Κοιν: κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό

Θέμα: «Ανθυγιεινό Επίδομα Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα – Αίτημα Συνάντησης με Αντιπροσωπεία του Κλάδου»

Κύριε Σκυλακάκη,

Με την παρούσα, όλες οι κάτωθι συνυπογράφουσες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, αιτούμαστε την πραγματοποίηση συνάντησης, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, τηλεδιάσκεψης μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε και να εισφέρουμε τις απόψεις μας για το Βαρύ και Ανθυγιεινό  Επίδομα των 11.000 περίπου εργαζομένων του κλάδου.

Εκ των προτέρων σας δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οιαδήποτε συζήτηση μείωσης στο Βαρύ και Ανθυγιεινό Επίδομα. Το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δε λαμβάνει υπόψιν τη φύση της εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών. Οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των σχολείων δεν περιορίζονται μόνο στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων, αλλά καθαρίζουν και χιλιάδες τετραγωνικά αύλειων χώρων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων που έχουν επιφορτίσει τους εργαζόμενους οι διευθυντές και οι σχολικές επιτροπές το προσωπικό καθαριότητας εκτελεί εργασίες, καθαρισμού και απολύμανσης -πολλές φορές με τη χρήση επικίνδυνων και ελεγμένων χημικών ουσιών- αιθουσών, γραφείων, αποθηκών, γυμναστηρίων, αφοδευτηρίων, υαλοπινάκων. Ειδικά σε ότι αφορά τα σχολικά αφοδευτήρια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα δημόσιας χρήσης αφοδευτήρια σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους τυγχάνουν μεγαλύτερου σεβασμού από τους ενήλικες απ’ ότι από τους ανήλικους μαθητές. Πλέον των ανωτέρω εργασιών, το προσωπικό καθαριότητας επιφορτίζεται με τον καθαρισμό χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αύλειων χώρων, εξωτερικών τουαλετών, με καθήκοντα ποτίσματος και κλαδέματος δένδρων, καθαρισμού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίων περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων, μεταφοράς επίπλων και αρχείων, διανομής και μεταφοράς εκατοντάδων βιβλίων, αποστράγγισης υδάτων και χώρων που πλημυρίζουν, απόφραξης αποχετεύσεων και υδρορροών, κ.ο.κ.

Προφανώς όλα τα παραπάνω η Διυπουργική Επιτροπή δεν τα έλαβε υπόψιν, διότι απλούστατα δεν έκανε καμία σοβαρή μελέτη γύρω από τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτιρίων. Αρκέστηκε στις απαντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων άσχετων με το αντικείμενο και γνωμοδότησε την καταδίκη ενός κλάδου. Εύλογη είναι και η απορία μας με βάση ποια στοιχεία και ποιες μελέτες σχημάτισε γνώμη για τα αριθμητικά δεδομένα των αναρρωτικών και των εργατικών ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων στον κλάδο, όταν μέχρι και το 2020 καμία καταγραφή τέτοια δεν υπήρχε καθώς το Ι.Δ.Ο.Χ προσωπικό απασχολείτο με τις απαράδεκτες συμβάσεις μίσθωσης έργου και όχι μόνο δεν δηλώνονταν τα εργατικά ατυχήματα και οι ασθένειες, αλλά είμασταν υποχρεωμένοι να πληρώνουμε από το μισθό μας την/τον αντικαταστάτρια/τη μας στην εργασία για όσο χρονικό διάστημα ασθενούσαμε; Βλέπετε για την πολιτεία θεωρούμασταν ψευδεπίγραφα ως «εργολάβοι»…

Κύριε Σκυλακάκη,

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αναδιανομή που επιχειρείται σε βάρος κάποιων κατηγοριών. Κι αυτό συμβαίνει όχι για λόγους ουσίας, όχι διότι αυτές οι κατηγορίες που περιορίζεται ή εξαφανίζεται το Βαρύ και Ανθυγιεινό Επίδομα είναι κατηγορίες με λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με κάποιες άλλες, αλλά καθαρά για δημοσιονομικούς λόγους που οδηγούν σε αναδιανομή των χρημάτων από το ένα πορτοφόλι στο άλλο. Χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε κανένα, σας μεταφέρουμε την άποψη πολλών συναδέλφων μας που θεωρούν υποκριτική τη στάση της πολιτείας. Άνθρωποι που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αντιικού αγώνα, όπως οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων και που απασχολούνται κατά 50% με την απαράδεκτη τριώρη απασχόληση και με έναν μισθό όχι πάνω από 320€, και που την περίοδο της πανδημίας είδαν να προσλαμβάνονται στα ίδια πόστα άλλες συμβασιούχες με 8μηνες συμβάσεις με πλήρη απασχόληση από τα κονδύλια για την πανδημία, δίχως στις πρώτες να γίνεται επέκταση των ωρών απασχόλησης, δεν μπορούν να αποδεχτούν τη δικαιολογία του δημοσιονομικού ισοδύναμου. Διότι ενώ για τις ίδιες δεν υπήρχε το κονδύλι των 8.000.000€ περίπου για την επέκταση των ωρών απασχόλησης από τρίωρης σε πλήρους απασχόλησης στα σχολεία, την ίδια στιγμή δαπανόνταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έκτακτες προσλήψεις στα ίδια καθήκοντα. Έτσι λοιπόν θεωρούμε άδικη την όποια συζήτηση για περικοπή ενός επιδόματος που για τα υποαμειβόμενα -πλην όμως σκληρά εργαζόμενα μέλη μας- είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας. Και να ξέρετε ότι τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν συναρτώνται μόνο από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται στο χώρο εργασίας, αλλά έχουν να κάνουν σχέση και με την απόσπαση προσοχής. Και η απόσπαση προσοχής έχει να κάνει και με την ψυχολογία των ανθρώπων που επηρεάζεται και από τυχόν οικονομικά προβλήματα.

Κλείνοντας, θέλουμε να γνωρίζετε ότι ο κλάδος της καθαριότητας σχολικών κτιρίων μετρά πάνω από 1500 εργατικά ατυχήματα τα τελευταία 22 χρόνια, εκ των οποίων τα 27 οδήγησαν στο θάνατο ή τη μόνιμη και ολική αναπηρία συναδέλφισσες και συναδέλφους. Επίσης, για το ίδιο διάστημα έχουμε καταγεγραμμένες στα αρχεία των σωματείων μας περί τους 450 θανάτους από καρκινοπάθειες με βασικό ενοχοποιητικό παράγοντα τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων. Την δε περίοδο της πανδημίας καταμετρούμε 3.500 περίπου νοσήσεις λόγω Covid-19, ενώ η πολιτεία μας «ανταμείβει» για τον δίχρονο αντιικό αγώνα που δίνουμε στα σχολεία στερώντας μας τη δωρεάν χορήγηση self-test, τα οποία εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Και βεβαίως, οι Δήμοι, δεν μας χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα πολύ περισσότερο στους πιο πάνω κινδύνους.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως η Διυπουργική Επιτροπή που γνωμοδότησε για το Ανθυγιεινό Επίδομα δεν τα έλαβε υπόψιν της, αφού περιορίστηκε σε μια καθαρά διεκπεραιωτική διαδικασία.

Με το χέρι λοιπόν στην καρδιά, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην άδικη περικοπή του επιδόματος μας. Το δικαιούμαστε, το έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση!

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»
  3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
  5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
  8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
  10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
  11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
  15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
  16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
  17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
  20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ -ΛΥΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΑΝΤΙΑ»
  22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
  23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»
  24. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  27. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
  28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
  29. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
  30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
  31. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ”