ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ»

Ο βραβευμένος ως «κορυφαίος εργοδότης» της χώρας, η πολυεθνική LIDL επιχειρεί να σπάσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στις κεντρικές αποθήκες Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, μεταφέροντας απεργοσπαστικό μηχανισμό από άλλες πόλεις (Πάτρα, Καλύβια, Θήβα). Μάλιστα, ακόμα και οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι δεν έχουν γνώσει της απεργοσπασίας την οποία τους διαπράττουν, αφού η εταιρεία τους απέκρυψε τους λόγους μεταφοράς  τους στις κεντρικές αποθήκες, λέγοντάς τους ότι τάχα κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν ασθενήσει με COVID-19.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιες διαδικασίες ο φορέας «TOP EMPLOYERS» βράβευσε την εταιρεία LIDL ως «κορυφαίο εργοδότη», είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι οι πρακτικές της πολυεθνικής είναι βγαλμένες από τη «μαύρη βίβλο» των εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Ήδη αυτή τη στιγμή έχει κληθεί και πραγματοποιεί έλεγχο στις κεντρικές αποθήκες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο έλεγχος θα φανερώσει πολλά…

Μια εταιρεία που με γενναιοδωρία μοιράζει μέρος της υπερκερδοφορίας της σε υψηλούς μισθούς, μπόνους, κάρτες καυσίμων και εκατοντάδες υπερπολυτελή αυτοκίνητα σε μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη, αρνείται πεισματικά να υπογράψει στοιχειώδεις αυξήσεις για την επιβίωση του χαμηλόμισθου προσωπικού της. Είναι αυτός «κορυφαίος εργοδότης»; Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι.

Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ βρεθήκαμε χθες στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, στο πλευρό των απεργών. Καταγράψαμε αμέτρητα πολυτελή οχήματα αξίας άνω των 60.000 – 150.000€ έκαστο, στελεχών μεσαίας  και ανώτερης βαθμίδας, τα οποία εισέρχονταν στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής. Καταγράψαμε μεγάλα λεωφορεία να μεταφέρουν σχεδόν άδεια το στελεχιακό δυναμικό των γραφείων. Την ίδια στιγμή οι απλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσέρχονται στην εργασία τους με δικά τους μέσα, ακόμα και εργαζόμενοι που διαμένουν σε γειτονικούς νομούς, με τη διοίκηση της εργασίας να τους αρνείται και το στοιχειώδες δικαίωμα της μετακίνησης στην εργασία. Είναι αυτή συμπεριφορά «κορυφαίου εργοδότη» που σέβεται το ανθρώπινο δυναμικό του και δη το πιο παραγωγικό σκέλος του ανθρώπινου δυναμικού;

Καλούμε την πολυεθνική LIDL να ανακαλέσει άμεσα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, να σεβαστεί τα συλλογικά δικαιώματα του προσωπικού της και να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις.

Διαφορετικά, σε περίπτωση που η άρνηση συνεχιστεί και εφόσον η αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων αποφασίσει κλιμάκωση του αγώνα, δηλώνουμε ότι οι 113 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ιδιωτικών υπαλλήλων που συγκροτούμε το συντονιστικό των ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, θα βρεθούμε με όλες μας τις δυνάμεις -ως εργαζόμενοι και καταναλωτές- έξω από κάθε αποθήκη, γραφείο και κατάστημα της LIDL.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

 

 

Αθήνα, 8.4.2022

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ