«Σοφοί» σε εχθρικό κλίμα

Αρχική Δημοσίευση: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 22.6.2016

giannhs_panagopoylos_gsee

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με συνδικάτα έφεραν οι χθεσινές διερευνητικές συναντήσεις της Επιτροπής «Σοφών» που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας με τη ΓΣΕΕ και ομοσπονδίες μέλη της.

Με φόντο τις αλλαγές στα εργασιακά η Επιτροπή, που έχει συσταθεί προκειμένου να διερευνήσει και να γνωμοδοτήσει ποιες είναι οι καλές πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι επαφές έχουν τη στάμπα του διερευνητικού.

Περαιτέρω απορρύθμιση

Ωστόσο το κλίμα που επικράτησε μάλλον εχθρικό μπορεί να χαρακτηριστεί. «Θέλουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας, σε περαιτέρω απορρύθμιση μιας αγοράς η οποία ούτως ή άλλως είναι εντελώς διαλυμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή.

Η γνώμη των συνδικαλιστών είναι ότι μπορεί να παρουσιάζονται τα μέλη της Επιτροπής ως ανεξάρτητοι επιστήμονες, που με βάση την εντολή που έχουν πάρει θα γνωμοδοτήσουν για το ποιες είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, αλλά στην πράξη λειτουργούν ως Δούρειος Ιππος νομιμοποίησης του ξεχαρβαλώματος των εναπομεινασών εργασιακών σχέσεων.

«Τους είπα λίγο ειρωνικά, υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν;» αναρωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Από την άλλη, το θέμα ξέφυγε όταν αποχώρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία και καταγγέλλοντας το υπουργείο Εργασίας για αντιδημοκρατική στάση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για στημένο διάλογο-παρωδία με στόχο την κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

«Σπέρνουν διχόνοια»

Μάλιστα επιτέθηκε και στα μέλη της επιτροπής που, όπως είπε, «προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς η συνάντηση με την Ομοσπονδία ήταν προγραμματισμένη μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, που είναι το τριτοβάθμιο (ανώτατο) συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το γνωστό θέμα των εργασιακών, δηλαδή καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανταπεργία (lock out) και απεργιακό νόμο, σήμερα η επιτροπή έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τις οργανώσεις των εργοδοτών.