ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

kathar

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
«ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ»
 
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία θα ρυθμίζει τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολείων όλης της χώρας στη νέα σχολική χρονιά 2016 – 2017.
Ήδη η τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά, όμως τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και η εργασία των 9.500 σχολικών καθαριστριών, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι για μια ακόμα φορά στον αέρα!
Πέρυσι υπήρχε το «άλλοθι» της προεκλογικής περιόδου…φέτος όμως πως «δικαιολογείται» η καθυστέρηση;
Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.
Οι  εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.
Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης  έργου και  από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια  χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους.
Ενώ καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και  χωρίς δικαιώματα!
Μάλιστα, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπ. Εσωτερικών και των δηλώσεων περί «κατανόησης» των προβλημάτων των σχολικών καθαριστριών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης των πάγιων και διαρκών αναγκών, που αυτές καλύπτουν, διαπιστώνουμε ότι, στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στις 26 Αυγούστου, με τίτλο «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», στην παρ.4 του άρθρου 52 αναφέρεται ότι: «Η απασχόληση των συμβασιούχων μίσθωσης έργου της προηγούμενης παραγράφου (σχολικών καθαριστριών, κ.λ.π), ανεξαρτήτως του συνολικού ετήσιου ύψους της αμοιβής τους, θεωρείται ευκαιριακή και παρεπόμενη, κατά την έννοια και για τις συνέπειες του άρθρου 39 παρ. 1β του ν. 4308/2014».
ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ και ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΗ, για τα συναρμόδια Υπουργεία, η επί 10 και πλέον μήνες απασχόληση των σχολικών καθαριστριών…
Θα υπενθυμίσουμε ξανά λοιπόν και στα τρία (3) συναρμόδια Υπουργεία τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι σχολικές καθαρίστριες, μήπως και…«συγκινηθούν»:
·         Αμείβονται  με  33,77 ευρώ μικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους  δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν  κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
·         Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!
·         Αμείβονται  μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).
·         Δεν λαμβάνουν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε  επίδομα άδειας.
·         Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.
 
Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα και θεωρεί την εργασία αυτών των γυναικών… «ευκαιριακή και παρεπόμενη».
Κι όμως αυτές οι μη προνομιούχες καθαρίστριες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία των παιδιών μας.
 
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
 
·         Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις  και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ. 
·         Να εκδοθεί, άμεσα, από τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, Απόφαση για την καθαριότητα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 – Να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαρισμό.
·         Καταβολή του 10% των αποδοχών, που αυθαίρετα και χωρίς καμιά λογική, μας έχουν υφαρπάξει.
·         Έγκαιρη και άμεση  καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ!!!
 
Για την ΟΙΥΕ