Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την εκστρατεία βίας κατά του Ελληνικού Εθνικού Συνδικάτου ΓΣΕΕ, που διαπράχθηκε από μια σταλινική μειοψηφία που επιχειρεί να διαταράξει το έργο της.

Μια σειρά επιθέσεων κατά της ΓΣΕΕ και αρκετών δομών της κατέληξαν σε εισβολή περίπου στις 3 π.μ. στις 4 Απριλίου από περίπου 200 κακοποιούς σε ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ για την 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου έπρεπε να διεξαχθούν οι εκλογές. Αυτό προκάλεσε τη δεύτερη αναβολή του συνεδρίου, αφού η πρώτη προσπάθεια σύγκλησης του στις 15 Μαρτίου στην Καλαμάτα, μπλοκαρίστηκε επίσης από τη μειονοτική ομάδα ΠΑΜΕ.

Η ITUC και η ETUC καταδικάζουν όλες τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των συνδικαλιστών, οι οποίες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και αποτελούν αναθήματα για τις ίδιες τις αρχές του συνδικαλισμού.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα συνδικάτα μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη ελευθερία χωρίς σωματική βία και απειλές, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης της ευθύνης της για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. Οι ενέργειες της μειοψηφίας είχαν ως συνέπεια ότι η ΓΣΕΕ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις καταστατικές της υποχρεώσεις, καθιστώντας απαραίτητο το διορισμό διοίκησης. Η διοίκηση αυτή πρέπει να σέβεται τη δημοκρατική εντολή της εκλεγμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και να διασφαλίζει ότι η οργάνωση μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

International union deeply concerned at violence against Greek trade union