ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΞΑΝΑ ΠΡΙΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής (Σ.Ε.Ε.Π.Υ.Α), καταγγέλλει δημόσια την αλυσίδα καταστημάτων PRAKTIKER, η οποία με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει να δείχνει με κάθε τρόπο την εμπάθεια και την εκδικητικότητά της απέναντι σε εργαζόμενο και συνδικαλιστικό στέλεχος. Ο συνάδελφος Νίκος Νίκας, απολύθηκε την περίοδο της πανδημίας, όταν, διεκδικώντας συλλογικά δικαιώματα, δέχθηκε βίαιη επίθεση από άνθρωπο της εργοδοσίας. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κέρδισε Πρωτόδικα και Εφετειακά στα δικαστήρια και τον απέλυσαν εκ νέου δίχως καν να έχει επιστρέψει στην εργασία.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθήνας, εκδικάζοντας προσφυγή του εργαζόμενου κατά της PRAKTIKER HELLAS, έκριναν παράνομη και καταχρηστική την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του προσφεύγοντος και διέταξαν την άμεση επαναφορά του στην εργασία, επιδικάζοντας μάλιστα μισθούς υπερημερίας για όλο το χρονικό διάστημα που έμεινε εκτός εργασίας. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι εξόργισε την εργοδοσία, η οποία, εντός του Αυγούστου, ενώ ο εργαζόμενος δεν βρισκόταν καν στη μόνιμη κατοικία του, του έκανε θυροκόλληση νέας απόλυσης.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από που αντλείται αυτή η έπαρση και η βεβαιότητα ατιμωρησίας της Διοίκησης της PRAKTIKER (ίσως να έχουν παρερμηνευτεί…τακτικές επισκέψεις στα καταστήματα και ενδεχόμενη «συνεργασία» υψηλόβαθμων στελεχών της PRAKTIKER με….συγγενικά πρόσωπα του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος), αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά «μνημείο» εμπαθούς και εκδικητικής συμπεριφοράς εργοδότη.

Καλούμε τη Διοίκηση της εταιρείας να σταματήσει να συμπεριφέρεται ανάλγητα και αυταρχικά, να σεβαστεί θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων της και να επανέλθει άμεσα στο δρόμο της νομιμότητας και της υπευθυνότητας. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δε συμβαδίζουν με την ακριβοπληρωμένη βιτρίνα της εταιρικής ευθύνης που επιδιώκει ανεπιτυχώς να χτίσει η PRAKTIKER.

Η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η επαναφορά του Νίκου Νίκα στα καθήκοντά του είναι και δίκαιη, νόμιμη και επιβεβλημένη.

Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της PRAKTIKER θα κληθεί δημόσια να απαντήσει από ποιους;;; (ή ποια;;;) αντλεί πολιτικά αυτή τη βεβαιότητα ατιμωρησίας. Απάντηση που θα επιδιώξουμε να δώσει και η Κυβέρνηση αρμοδίως, καθώς επίσης και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ