ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΓΚΡΟΜ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ PRAKTIKER HELLAS

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής (Σ.Ε.Ε.Π.Υ.Α), καταγγέλλει την εταιρεία PRAKTIKER HELLAS, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει πογκρόμ παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων, με καθημερινά περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού και βλαπτικών μεταβολών της εργασιακής σχέσης, σε βάρος εργαζομένων που αντιδρούν στα αντεργατικά σχέδιά της.

Πριν από λίγες ημέρες η PRAKTIKER απέλυσε τον εργαζόμενο Χρήστο Κωστή, ενεργό μέλος του Συλλόγου μας, διότι τόλμησε και κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας τον εργασιακό εκφοβισμό που υφίστατο προκειμένου να αποδεχθεί τροποποίηση της σύμβασής του από συνεχόμενο σε διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο. Μόλις στις 14.3.2023, η Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου με πόρισμά της είχε αναγνωρίσει ότι ο εργαζόμενος υφίστατο συνεχή εργασιακό εκφοβισμό καθώς οι προϊστάμενοί του, παρά τη δική του άρνηση, διαρκώς τον παρενοχλούσαν και του ασκούσαν ψυχολογική βία με σκοπό να αποδεχθεί την βλαπτική για εκείνον αλλαγή της ατομικής σύμβασής εργασίας του. Μάλιστα, οι επιθεωρήτριες εργασίας, στο ίδιο πόρισμα, απευθύνουν αυστηρή σύσταση προς την εργοδοτική πλευρά για την πιστή τήρηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη Βία και την Παρενόχληση στον χώρο εργασίας, όπως καθορίζεται από τον Ν.4808/2021.

Φαίνεται όμως ότι η PRAKTIKER HELLAS δεν έχει καμία απολύτως διάθεση συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αυθαιρετώντας σε καθημερινή βάση στα καταστήματά της σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Την καλούμε να επανέλθει άμεσα στο δρόμο της νομιμότητας, να απόσχει από κάθε πράξη που στρέφεται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και να ανακαλέσει άμεσα την απόλυση του συναδέλφου Χρήστου Κωστή.

Η αντίδρασή μας σε συνδικαλιστικό και νομικό επίπεδο θα είναι διαρκής και εντεινόμενη, με την PRAKTIKER να συσσωρεύει πορίσματα και αρνητικές για εκείνη δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της που επάξια θα την αναγορεύσουν ως το «Χειρότερο Εργοδότη» της χώρας.

Δηλώνουμε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε καμία εργοδοτική πίεση και προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησής μας. Θα βρισκόμαστε σθεναρά και αταλάντευτα στο πλευρό κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου που έχει ανάγκη τη βοήθεια μας, απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παράνομες πρακτικές. Οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρείες και γενικά στην παροχή υπηρεσιών στο Νομό Αττικής, μπορούν να απευθύνονται στη συνδικαλιστική μας οργάνωση για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό χώρο.