Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες σχολικών καθαριστριών που δέχονται επισκέψεις στα σχολεία τους από συνδικαλίστριες –«ντήλερς» δικολαβικών γραφείων– με σκοπό να τις «ψήσουν» να υπογράψουν συμφωνητικά δίκης τάζοντάς τους τάχα μονιμοποίηση, έναντι του ποσού των 500€/άτομο.

Η πάγια θέση μας επί του θέματος δεν αλλάζει. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κατά της εμπορευματοποίησης του αγώνα των συμβασιούχων στα σχολεία.

Η θέση μας αυτή εδράζεται και στο γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει απόλυτη απαγόρευση μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που συνάπτουν το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία, δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης από τα δικαστήρια ότι, η σύμβαση κάποιου εργαζόμενου που απασχολείται διαρκώς από τον ίδιο φορέα καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς του ανάγκες είναι στην πραγματικότητα σύμβαση αορίστου χρόνου, διότι η έννομη τάξη μας απαγορεύει την σύναψη μόνιμων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο εκτός συστήματος ΑΣΕΠ. Όσοι δικαστές συμμερίζονται αυτή την άποψη (και είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Πρωτοδικών και Εφετών και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) απορρίπτουν άνευ εξαίρεσης τις αγωγές για αναγνώριση των εργασιακών σχέσεων ως αορίστου χρόνου. Την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχει ούτε μια απόφαση Εφετείου ή του Αρείου Πάγου που να δικαιώνει συμβασιούχους.

Από την άλλη υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις δικαστών Πρωτοδικείων Επαρχιακών που έχουν εκδόσει ελάχιστες θετικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ικανές να αλλάξουν την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου. Τουλάχιστο όχι για να ρισκάρει κάποιος 500€.

Συνεπώς καταλήγουμε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στον πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε νίκες μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Τώρα, επειδή και πάλι ανοίγει μια κουβέντα και επηρεάζονται συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας από κάποιους «συνδικαλιστές» που γυρνούν από σχολείο σε σχολείο (π.χ. Αττική) και επιχειρούν να παραμυθιάσουν εργαζόμενες και εργαζόμενους, ώστε να υπογράψουν συμφωνητικά δίκης με δικολάβους δικηγόρους και να πληρώσουν 500€/άτομο, το Σάββατο 23 Μαΐου 2020, διοργανώνουμε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων στη σχολική καθαριότητα και σοβαρό επιστημονικό συνεργάτη, για να συζητήσουμε επί του θέματος με τη δέουσα σοβαρότητα, να λυθούν όλες οι απορίες, να ειπωθούν αλήθειες και όχι κίβδηλες κουβέντες για να θησαυρίζουν επάνω στην αγωνία 9500 εργαζομένων του κλάδου ορισμένοι.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ