38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο.Ι.Υ.Ε: Ακυρώνεται με Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι “ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ” ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας ακυρώνεται το 38ο Εκλογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, μετά από προσφυγή δεκάδων σωματείων και εκατοντάδων συνέδρων.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας πιθανολόγησε ότι αυτό το συνέδριο διεξάγεται με παράνομο και αντικαταστατικό τρόπο, δικαιώνοντας τις διαμαρτυρίες πρωτοβάθμιων σωματείων και συνέδρων, που μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν γνώριζαν το πρόγραμμα του συνεδρίου, τον τόπο και το χρόνο, ενώ ουδεμία μέριμνα είχε ληφθεί για την προστασία ευάλωτων κατηγοριών συνέδρων.

Στον απόηχο αυτής της απόφασης, πάνω από 90 πρωτοβάθμια σωματεία και πάνω από 200 εκλεγμένοι σύνεδροι που διέπονται από δημοκρατικές αρχές και αξίες, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο εκλογικό συνέδριο παρωδία που από κοινού διοργανώνει ο «συνεταιρισμός» Ε.Α.Κ (Ομάδα Βασιλόπουλου) και Δ.ΑΣ (Π.Α.ΜΕ), στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 30 & 31 Οκτωβρίου 2021.

Ως σωματεία και ως συνδικαλιστές ανεχτήκαμε πολλά τα τελευταία χρόνια. Ύβρεις, προπηλακισμούς, υπονόμευση και πόλεμο λάσπης. Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε θεσμικά, να υπερασπιστούμε το θεσμό της ιστορικότερης και μεγαλύτερης Ομοσπονδίας του Ιδιωτικού Τομέα, αρνηθήκαμε και αντιταχθήκαμε ακόμα και σε πολύ πρόσφατες προτάσεις «κάτω από το τραπέζι», να συμμετάσχουμε στον αποκλεισμό ή έστω να ανεχτούμε τον αποκλεισμό μεγάλων κλαδικών σωματείων (βλ. σούπερ μάρκετ) και βεβαίως αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στο γνωστό παιχνίδι της «κοπτοραπτικής» των δύο ως άνω παρατάξεων, που «όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν» πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και πολλές φορές πίσω από την πλάτη και των ίδιων των συνεργατών τους…

Η θέση μας ήταν πολύ καθαρή από την αρχή: «Κανένα σωματείο και κανένας σύνεδρος να μην αποκλειστεί από το εκλογικό συνέδριο, παρά μόνο για όσους υπάρχει δικαστική απόφαση που να απαγορεύει τη συμμετοχή τους».

Κατά τον έλεγχο των νομιμοποιητικών σωματείων που εκφράζονται μέσω των παρατάξεων Ε.Α.Κ και Δ.Α.Σ και έχουν εμφανή συνεργασία μαζί τους, ανακαλύψαμε σφάλματα και εξόφθαλμες ακυρότητες στις εκλογικές τους διαδικασίες, καθώς επίσης και άλλες «ατασθαλίες», οι  οποίες, εάν λειτουργούσαμε κακόπιστα, θα μπορούσαν να απασχολήσουν ακόμα και την ποινική δικαιοσύνη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Καρκινοπαθής μητέρα ενός ανήλικου τέκνου, με μακρά νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, αναγραφόταν στην κατάσταση ψηφισάντων σωματείου της Βορείου Ελλάδας ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα που νοσηλευόταν στο εξωτερικό.
  2. Εργοδότες, μεγαλοαγρότες και ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών, εμπορικών καταστημάτων και ξενοδοχείων ψήφισαν σε σωματεία σε Φλώρινα, Ρέθυμνο, Ιωάννινα, Κατερίνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άρτα και Ηράκλειο.
  3. Νοσηλευόμενος με εγκεφαλικό στην εντατική Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται να ψήφισε, το ίδιο χρονικό διάστημα της νοσηλείας του, σε δύο διαφορετικά σωματεία.
  4. Ζευγάρι εμπόρων που νοσηλεύονταν με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, με τον έναν εκ των δύο να μην βρίσκεται σήμερα στη ζωή, εμφανίζονται να ότι ψήφισαν σε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, το ίδιο χρονικό διάστημα της νοσηλείας τους.
  5. Δεκάδες εμφανιζόμενοι ως «άνεργοι», από 5-15 χρόνια ανεργίας (…), ψήφισαν παρανόμως σε Σωματεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Ορεστιάδα, Ηράκλειο, Χανιά, Άρτα, Καβάλα και Ιωάννινα.
  6. Συνταξιούχοι από σωματεία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ετοιμάζονται να συμμετάσχουν ως σύνεδροι στο επικείμενο εκλογικό συνέδριο.
  7. Συνταξιούχος, που είναι εκλεγμένος σύνεδρος από Σωματείο Πανελλαδικής εμβέλειας και ήδη έχει ψηφίσει σε Εργατικό Κέντρο της Αττικής, ετοιμάζεται να ψηφίσει και στο συνέδριο της ΟΙΥΕ και μάλιστα να συνεχίσει ως «αιρετός», κατά παράβαση του Ν.1264/1982, και σε πιο ανώτερα αξιώματα…
  8. Εκλιπόντες αλλοδαποί και ομογενείς συνάδελφοι του κατασκευαστικού κλάδου, που σκοτώθηκαν σε θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα σε Βέλγιο και Αλβανία, εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει σε σωματεία στα Ιωάννινα και στην Αθήνα. Ομοίως αλλοδαπός που επαναπροωθήθηκε από τη χώρα μας στη χώρα προέλευσής του το 2014, φαίνεται ότι ψήφισε σε σωματείο της Αττικής πριν από δυο χρόνια.
  9. Συνταξιούχοι άνω των 75 ετών, καταγράφονται ότι ψηφίζουν σε σωματεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
  10. Νεκρός από δεκαετίας ναυτεργάτης, εμφανίζεται να ψηφίζει σε σωματείο της Αττικής.
  11. Μέτοχοι με σημαντικά ποσοστά σε ναυτιλιακές και τουριστικές επιχειρήσεις, ψήφισαν σε Πανελλαδικό Σωματείο στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και το Ηράκλειο. Ομοίως ψήφισαν και διευθυντικά στελέχη αυτών των επιχειρήσεων.
  12. Νοσηλεύτριες και γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς επίσης και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι (Εφοριακοί, Υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, κ.λ.π), που ήδη έχουν ψηφίσει σε συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, καταγράφονται σε καταστάσεις ψηφισάντων σε σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, με την ίδια ακριβώς σειρά που ψήφισαν και στις αντίστοιχες δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις στις οποίες ανήκουν.
  13. Κομματικοί υπάλληλοι με κανονική πρόσληψη σε κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πρόσληψη αναρτημένη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εμφανίζονται να ψηφίζουν και να εκλέγονται σύνεδροι ως εμποροϋπάλληλοι και ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σε οργανώσεις εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
  14. Καταδικασμένος «μπράβος» για απειλές ύβρεις και βιαιοπραγία σε βάρος γυναίκας εργαζόμενης από την Κρήτη, κατόπιν εντολής εργοδότη εστίασης και μεγαλοκτηνοτρόφου, δηλωμένος ως «άνεργος» (…) τα τελευταία 17 χρόνια, εμφανίζεται να ψηφίζει σε σωματείο της Θεσσαλονίκης.
  15. Αλλοδαπός, καταδικασμένος σε κάθειρξη για τραυματισμό με μαχαίρι σε βάρος ομοεθνή του, καταγράφεται ότι ψήφισε σε σωματείο της Βορείου Ελλάδας (δεν έχουμε διασταυρώσει ακόμα αν το ίδιο διάστημα βρισκόταν στη φυλακή).

Τα παραπάνω είναι μόνο ελάχιστα από τα ευρήματα μιας επισταμένης έρευνας που διεξάγουμε τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με συνδικαλιστές, σωματεία, Εργατικά Κέντρα, αλλά και από επίσημα έγγραφα που καταφέραμε να πάρουμε από φορείς του Δημοσίου κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας. Πάραυτα επιλέξαμε να μην πυροδοτήσουμε το κλίμα, να μην εκθέσουμε οργανώσεις δημόσια, να μην βάλουμε πρόσθετα εμπόδια στην πολύπαθη Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Είχαμε επιλέξει να τα συζητήσουμε όλα αυτά στο συνέδριο. Όχι για να ζητήσουμε τον αποκλεισμό συνέδρων, αλλά συμβάλλουμε στη διεξαγωγή ενός εκλογικού συνεδρίου δημοκρατικού, δίχως αποκλεισμούς, όπου θα κυριαρχούσε ο ανταγωνισμός επιχειρημάτων και ιδεών, η διάχυση οραμάτων για την επόμενη μέρα του συνδικαλιστικού κινήματος, η κατάθεση προτάσεων για το πως θα μπορούσαμε να βάλουμε στεγανά στις παθογένειες που περιγράφουμε παραπάνω. Εμείς δεν έχουμε διαλυτικές τάσεις, όπως κάποιοι άλλοι. Στόχος μας είναι να νοικοκυρέψουμε τα συνδικάτα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα «τραβήξουμε το αυτί» και σε δικούς μας ανθρώπους. Θέλουμε να μπει επιτέλους μια τάξη στο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στην Ο.Ι.Υ.Ε, με ευθύνη κυρίως των ως άνω δύο παρατάξεων που την θεωρούν «λάφυρό» τους τουλάχιστο τα τελευταία 20 χρόνια.

Εις μάτην όμως. Κάποιοι και κάποιες έχουν ως φαίνεται άλλα σχέδια. Στην προχθεσινή ολομέλεια αποφάσισαν να αποκλείσουν δεκάδες συνέδρους και σωματεία από το εκλογικό συνέδριο, τα οποία ως δια μαγείας είναι αυτά που δεν συμφωνούν με τις ενέργειες της Ε.Α.Κ και της Δ.Α.Σ. Αντί λοιπόν να λειτουργήσουν αισθητήρια δημοκρατικά, κυριάρχησε ο στενός παραταξιασμός των δύο ομάδων που έχουν την ευθύνη για την κατάντια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Μιας Ομοσπονδίας που πριν από 10 χρόνια υπέγραφε πάνω από 30 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και που τώρα δεν τολμά ούτε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων να στείλει στους εργοδοτικούς φορείς. Μιας Ομοσπονδίας που της έχει κοπεί το οξυγόνο και είναι «κλινικά νεκρή». Για την ακρίβεια, που την έχουν μετατρέψει σε Ομοσπονδία «Ζόμπι».

          Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας έλαβε χώρα στις 6-3-2016 και η θητεία αυτού έληξε 6-3-2019. Ωστόσο, παρότι προκηρύχτηκε συνέδριο για 24 και 25 Φεβρουαρίου 2019 σε αίθουσα του ξενοδοχείου NOVOTEL, προκειμένου να αναδειχθεί νέα διοίκηση, αυτό ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, αφού οργανωμένη ομάδα διακοσίων πενήντα περίπου ατόμων, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έφεραν καν την ιδιότητα των συνέδρων, εισήλθαν συντονισμένα και υπό την καθοδήγηση συγκεκριμένης παράταξης προέβησαν σε βίαιες ενέργειες, καλλιεργώντας κλίμα τρόμου στους αντιπροσώπους – συνέδρους, υβρίζοντάς και εμποδίζοντάς τους να παραλάβουν τα νομιμοποιητικά έγγραφά τους (κάρτες συμμετοχής), με σκοπό να μην καταστεί εφικτή η διαπίστευσή τους, ενώ ακολούθως απώθησαν τους συνέδρους εκτός του ξενοδοχείου πραγματοποιώντας κατάληψη της συνεδριακής αίθουσας, του ισογείου και του ημιώροφου, καθώς και άλλων χώρων. Οι πράξεις αυτές δεν ήταν προϊόν έντασης που δημιουργήθηκε κατά το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά μέρος ενός μεθοδευμένου και ενορχηστρωμένου σχεδίου ματαίωσης των αρχαιρεσιών, το οποίο την περίοδο εκείνη εκτυλίχθηκε και σε άλλα συνέδρια άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με τον βίαιο αυτό τρόπο παρεμποδίστηκε η άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν – εκλέγεσθαι από τους συνέδρους της ΟΙΥΕ τον Φεβρουάριο του 2019. Εν συνεχεία, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η διεξαγωγή επαναληπτικής γενικής συνέλευσης αρχικά στις 06 – 07 Μαρτίου 2019 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Στάνλεϋ στην Αθήνα και σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή η συγκέντρωση απαρτίας, η διεξαγωγή επαναληπτικής γενικής συνέλευσης στις 12 και 13 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα. Πράγματι, κατόπιν αποτυχίας διεξαγωγής του συνεδρίου στις 06 – 07 Μαρτίου 2019, διαπιστωθείσας της αδυναμίας συγκέντρωσης απαρτίας ένεκα του τρόμου που δημιουργούσε η παρουσία της ίδιας οργανωμένης ομάδας στην είσοδο του συνεδριακού χώρου, για τρίτη και τελευταία φορά επιχειρήθηκε η πραγματοποίηση συνεδρίου στις 12 Μαρτίου 2019, πλην όμως ούτε και τότε κατέστη εφικτή λόγω αποκλεισμού της εισόδου των μελών – αντιπροσώπων στο συνεδριακό χώρο από την ίδια ακριβώς οργανωμένη ομάδα ατόμων.

Κατόπιν τούτου η Ομοσπονδία έμεινε αδιοίκητη, ενώ μετά από αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης εξεδόθη στις 17-5-2019 η υπ’ αριθμ. 1302/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας), η οποία διόρισε προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από 21 άτομα, παρέχοντάς τους την εξουσιοδότηση αφού συγκροτηθούν σε σώμα α) να συγκαλέσουν, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να διενεργηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη τακτικής αιρετής διοίκησης και β) να διεκπεραιώνουν μέχρι την εκλογή της τακτικής αιρετής διοίκησης, εντός του άνω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, τις επείγουσες και ανεπίδεκτες αναβολής υποθέσεις της Ομοσπονδίας. Επίσης με την απόφαση αυτή ορίστηκε και προσωρινή ελεγκτική επιτροπή, στην οποία παρείχετο η εξουσιοδότηση να ελέγχει την οικονομική διαχείριση της προσωρινής διοίκησης.

Παρότι, όμως, η διορισθείσα διοίκηση όφειλε εντός διαστήματος 6 μηνών από τη δημοσίευσή της να έχει διενεργήσει αρχαιρεσίες, μέχρι και την εκπνοή του 6μήνου δεν διενεργήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να κινδυνεύσει να βρεθεί και πάλι χωρίς διοίκηση. Κατόπιν τούτου κατετέθη από την Ομοσπονδία, όπως διοικείτο από την προσωρινώς διορισθείσα διοίκηση, αίτηση με την οποία αιτούνταν την παράταση της θητείας της διορισθείσας με την υπ’ αριθμ. 1302/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διοίκησης, ενώ επί της αιτήσεως αυτής εκδόθηκε στις 27-1-2020 η υπ’ αριθμ. 282/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία παρέτεινε τη θητεία της διοριζόμενης με την υπ’ αριθμ. 1302/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προσωρινής  διοίκησης για έξι μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής τακτικού αιρετού διοικητικού συμβουλίου και να διεκπεραιωθούν οι επείγουσες υποθέσεις της Ομοσπονδίας.

Κατόπιν τούτου η διορισθείσα ήδη από τον Μάιο του 2019 προσωρινή διοίκηση δεν έκανε καμία ενέργεια για διενέργεια εκλογών, παρότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλά σωματεία με αιρετές διοικήσεις, μετά την άρση των lock down, παρά την παράταση της θητείας που προέβλεψε ο νομοθέτης, προέβησαν σε αρχαιρεσίες. Η δική μας, ωστόσο, Ομοσπονδία επικαλούμενη άλλοτε την θερινή περίοδο, άλλοτε τις ειδικές συνθήκες, παρέτεινε τη θητεία του διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου.

Τελικώς εξέδωσε πρόσκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ήτοι του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου μόλις στις 11-10-2021, με απόφαση που έλαβε την ίδια ημέρα, στην οποία ανέφερε: «Μετά από απόφαση της Διοίκησης, που ελήφθη στις 11/10/2021, καλείστε σε τακτική Γενική Συνέλευση, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης: 1. Απολογισμός δράσης απερχόμενης Διοίκησης & Προγραμματισμός. 2. Οικονομικός Απολογισμός και Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής. 3. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. 4. Εκλογή οργάνων Διοίκησης και Αντιπροσώπων ΟΙΥΕ για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021, Σάββατο και Κυριακή, στην Αθήνα. Παρακαλούμε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, καθώς και για την έγκαιρη αποστολή των δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, το αργότερο έως 15/10/2021. Σύντομα με νέα επιστολή μας θα σας ενημερώσουμε για τον ακριβή τόπο πραγματοποίησης του Συνεδρίου, καθώς και αναλυτικές οργανωτικές λεπτομέρειες.»

Στην ως άνω ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε 19 ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση, μη τηρώντας δηλαδή το άρθρο 14 του Καταστατικού, το οποίο ορίζει ότι η σύγκληση του τακτικού Εκλογοαπολογιστικού και αρχαιρεσιακού συνεδρίου συγκαλείται 20 ημέρες πριν το Συνέδριο, δεν αναφέρθηκε ούτε ακριβής ώρα, ούτε ακριβής τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου. Αυτό δημιούργησε πολύ μεγάλη αναστάτωση στα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και στους αντιπροσώπους, οι οποίοι κατοικούν σε όλη την Ελλάδα και οι οποίοι δεν μπορούσαν να προβούν σε έγκαιρο προγραμματισμό για την μετάβαση και την παραμονή τους στην Αθήνα, ενώ στην ολιγωρία αυτή από κάποια σωματεία επεδείχθη σχετική ανοχή, καθώς θεωρήθηκε αυτονόητο ότι η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα προβλέψει, όπως άλλωστε εκ του υφιστάμενου νομικού πλαισίου επιβαλλόταν, τη συμμετοχή στο Συνέδριο και εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Τελικώς τα ως άνω απαραίτητα στοιχεία, για τον ακριβή τόπο και χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου ανακοινώθηκαν μόλις στις 21-10-2021, με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία τότε για πρώτη φορά, ήτοι 9 ημέρες πριν το Συνέδριο έκανε γνωστό ότι «Το 38ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 & 31 Οκτωβρίου 2021, ημέρες Σάββατο και Κυριακή, στην Αθήνα, στο γήπεδο ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, Ευελπίδων 2, Αθήνα 113 62 (πλησίον ΗΣΑΠ, στάση ΒΙΚΤΩΡΙΑ). – Τα Σωματεία μέλη θα πρέπει να μας ενημερώσουν έως 22/10/2021 ποιοι από τους συνέδρους τους είναι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. – Ως ώρα έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έχει οριστεί 13.00 στις 30/10/2021. – Οι σύνεδροι θα προσέρχονται στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ όπου με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας θα παραλαμβάνουν την Κάρτα Συνέδρου και τα υλικά του Συνεδρίου. – …… Μη εμβολιασμένοι σύνεδροι χρειάζεται να έχουν κάνει RAPID TEST.» Με την ως ανακοίνωση διαπιστώθηκε ότι η προσωρινή διοίκηση, με καθυστέρηση αποφάσισε τη σύγκλιση συνεδρίου, δεν τήρησε την εικοσαήμερη προθεσμία γνωστοποίησης αυτής, μόλις 9 ημέρες πριν προσδιόρισε τον ακριβή τόπο και χρόνο διεξαγωγής του και κυρίως αποφάσισε να διεξάγει το Συνέδριο μόνο δια ζώσης και χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής σε αυτό με ηλεκτρονικά μέσα.

Τούτο, όμως, θα αποστερήσει τη δυνατότητα συμμετοχής από πολλούς συνέδρους, οι οποίοι φοβούνται να προσέλθουν σε έναν κλειστό χώρο, δεδομένης μάλιστα και της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων. Επίσης, δια της μη προβλέψεως διεξαγωγής ηλεκτρονικής διαδικασίας, αυτομάτως αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο σύνεδροι, κάτι το οποίο δεν θέλησε ο νομοθέτης να επιβάλει ως κύρωση στην αρνητική αυτή στάση. Και ενώ, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο σύνεδροι δεν μπορούν να προσέλθουν στο Συνέδριο, η Ομοσπονδία, θέτοντας δικούς της υγειονομικούς κανόνες, καλεί και αυτούς στην Γενική Συνέλευση της 30ης και 31ης Οκτωβρίου 2021 με απλό RAPID TEST. Η Ομοσπονδία, όμως, όπως από τις ανακοινώσεις της προκύπτει, θα κάνει δεκτούς σε κλειστό χώρο, όπου θα συναθροιστούν για πολλές ώρες και σε πλαίσιο συνδικαλιστικής έντασης πάνω από 600 άτομα, τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους, όταν αυτό ρητώς απαγορεύεται σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο. Η απόφαση αυτή θα αποτρέψει πολλούς εμβολιασμένους και μη συνέδρους να συμμετάσχουν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση, καθώς είτε από γενική πρόληψη είτε εξαιτίας ειδικών προβλημάτων υγείας δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες που δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας και εξ αυτού του λόγου νομοθετικά απαγορεύεται να αναπτυχθούν.

Δεδομένων των ανωτέρω, ο τρόπος με τον οποίο έχει προκηρυχθεί η επικείμενη Εκλογοαπολογιστική και αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας (αντιτιθέμενη στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που επιβάλει σε περίπτωση δια ζώσης διεξαγωγής τη πρόβλεψη δυνατότητας συμμετοχής με ηλεκτρονικά μέσα) οδηγεί σε μαζικούς αποκλεισμούς συνέδρων, παρότι υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη ακριβώς για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνέπεια δε των αποκλεισμών αυτών θα είναι τελικά το να οδηγηθούμε σε άκυρη απόφαση Γενικής Συνέλευσης, από την οποία θα προκύψουν τα όργανα διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενώ έτσι η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική μας οργάνωση θα βρεθεί εκ νέου χωρίς διοίκηση.

Προφανώς κάποιοι επιδιώκουν τους αποκλεισμούς αυτούς. Προφανώς για κάποιους ο μαζικός αποκλεισμός αντιπροσώπων είναι επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ενώ με αυτό προφανώς το στόχο δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι νόμιμες προθεσμίες συγκλήσεως της Γενικής Συνελεύσεως, γεγονός που επίσης επιφέρει ακυρότητα στην επικείμενη Γενική Συνέλευση. Προφανώς για κάποιους οι σύνεδροι πρέπει να είναι ρομποτάκια τους, τα οποία θα κουρδίζουν κάθε τρία χρόνια να προσέρχονται στην κάλπη και να ψηφίζουν τα ίδια πρόσωπα. Και μετά υποκριτικά αναρωτιούνται γιατί δεν αλλάζει τίποτα στο συνδικαλισμό. Ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και εκεί θα βρουν όλες τις απαντήσεις.

Όλοι εμείς που συμπαρατασσόμαστε με τους «ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ» αποφασίσαμε ότι πλέον δεν επιθυμούμε να…κυνηγάμε την ουρά μας. Επί 2,5 χρόνια δίνουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους και ομάδες που δεν τις αξίζουν. Τυχόν συμμετοχή μας στο εκλογικό συνέδριο, νομιμοποιεί ηθικά και νομικά όλα τα παραπάνω. Δεν προσφέρουμε λοιπόν καμία νομιμοποίηση και καλούμε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό σύνεδρο να μην συμμετάσχει σε αυτό το συνέδριο παρωδία. Καλούμε κάθε αγανακτισμένο με αυτή την κατάσταση συνδικαλιστή, να έρθει σε επαφή μαζί μας και να συμβάλει στο να χτίσουμε από την αρχή ένα αντιπροσωπευτικό συλλογικό υποκείμενο που θα υπερβαίνει παραταξιασμούς, κομματικές και εργοδοτικές σκοπιμότητες. Να έρθει μαζί μας για να βάλουμε κανόνες, να αντιπαλέψουμε -ακόμα και στο εσωτερικό των οργανώσεών μας- παθογένειες που ενδεχομένως αλλοιώνουν ή νοθεύουν τη βούληση των απλών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση. Αλλά για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση απαιτείται η συμμετοχή ΟΛΩΝ. Όχι με τους μισούς απέξω…

Το επόμενο διάστημα λοιπόν και στη βάση των συλλογικών αποφάσεων που έλαβαν δεκάδες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, υλοποιούμε τα δικά μας οράματα. Βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα. Γινόμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί. Βάζουμε μπροστά όλα όσα επιβάλει η θεσμική αποστολή μας. Ενεργοποιούμε και πάλι τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο εργασίας. Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τα Καταστήματα, στις Ταχυμεταφορές, την Καθαριότητα, στις Υπηρεσίες, στα Logistics, στις εταιρείες πληροφορικής και στα call centers, στα αεροδρόμια, παντού. Όπου υπάρχουν εργαζόμενες και εργαζόμενοι δίχως κάλυψη κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μπαίνουμε μπροστά με τις υφιστάμενες οργανώσεις μας και όσες ήδη δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν και παλεύουμε για συλλογικούς όρους αμοιβής και εργασίας.

Αρκετά ανεχτήκαμε τη στασιμότητα. Αρκετά ανεχτήκαμε όλους όσοι απλά «φαρμακώνουν» καθημερινά με την τοξικότητά τους τους εργαζόμενους.

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» και απραξία, απλά δεν πάνε μαζί!!!

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ