ΟΙΥΕ: Η συλλογική δράση και τα συνδικάτα, τα μόνα όπλα των μισθωτών

oiye

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1922 και συγκροτείται από σωματεία εργαζόμενων μισθωτών που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και αμείβονται ως υπάλληλοι ιδιωτικών βιομηχανικών, εμπορικών καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Η ΟΙΥΕ αγωνίζεται για υψηλότερους και αξιοπρεπείς μισθούς, για ανθρώπινες συνθήκες και ωράριο εργασίας, για εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών χωρίς μείωση των αποδοχών, για την εφαρμογή στην πράξη όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν κατακτηθεί μέσα από αγώνες και συλλογικές συμβάσεις, για ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων που θα αναβαθμίζουν τα προσόντα τους και τις ικανότητες τους και θα τους δίνουν προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Εναντιώνεται στην ολοένα και αυξανόμενη αρνητική ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, στη μερική απασχόληση, στη συμπίεση των μισθών και τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της παγκοσμιοποίησης.

Η ΟΙΥΕ σήμερα, οργανώνει και εκπροσωπεί τους υπαλλήλους κύρια στους κλάδους του εμπορίου, της παροχής υπηρεσιών, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και τουριστικών γραφείων, της καθαριότητας, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών φύλαξης και ασφαλείας, των επιχειρήσεων πληροφορικής. Επίσης η ΟΙΥΕ εκπροσωπεί και τους εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Η οργάνωσή μας έχει στη δύναμή της 171 σωματεία-μέλη σε όλη τη χώρα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 55.000 εργαζόμενοι.

Η ΟΙΥΕ είναι μέλος της Γ.Σ.Ε.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος) και της παγκόσμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στις Υπηρεσίες UNI (Union Network International) και συμμετέχει ενεργά στα όργανα και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής της Περιφερειακής Οργάνωσης UNI – Europa.

H διοίκηση της ΟΙΥΕ αποτελείται από 21 μέλη, τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Την καθημερινή λειτουργία της οργάνωσης την συντονίζει η 9μελής Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Οι σκοποί και η δράση της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία μέσα από τις αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικής αγωνιστικής δράση, της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου αγωνίζεται για:
• τη συνένωση και το συντονισμό της δράσης των Σωματείων-μελών της
• τη μελέτη, προστασία και προώθηση των οικονομικών και εργασιακών συμφερόντων των εργαζόμενων μισθωτών που εκπροσωπεί
• την προάσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων
• τη σύναψη εθνικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις των όρων αμοιβής και εργασίας
• την αντιπροσώπευση των οργανώσεων-μελών της στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων για τα μέλη τους και η αποστολή εκπροσώπων της στα κλαδικά, ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία
• την πραγματοποίηση της αρχής της ισότητας μεταξύ των δύο φύλλων και την εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και ιδίως σε ότι αφορά την πρόσληψη, τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας
• τη διοργάνωση συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα συνδικαλιστικά της στελέχη και τους εργαζομένους στους κλάδους της
• την με κάθε τρόπο προώθηση και διατήρηση της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος βασισμένη στην αρχή μια ΓΣΕΕ, μια Ομοσπονδία στον κλάδο, ένα κλαδικό και εργασιακό σωματείο στην πόλη και τον χώρο δουλειάς.

Η ομοσπονδία έχει αναπτύξει πολύμορφη δράση για την προάσπιση και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με όπλο τη δύναμη της συλλογικής δράσης και τα μέλη της, αγωνίζεται για την ουσιαστική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άνοδο του εργασιακού και βιοτικού επιπέδου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

  • Μέσα από τη διαπραγμάτευση και σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους που εκπροσωπεί, μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δυναμικές παρεμβάσεις, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τις τεκμηριωμένες θέσεις της έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

“Ωστόσο πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Ιδίως σήμερα που οι οικονομικές – κοινωνικές συνθήκες και οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αρνητικές περισσότερο από ποτέ για τους εργαζόμενους. Η συλλογική δράση και τα συνδικάτα είναι τα μόνα όπλα των μισθωτών”, όπως τονίζεται από την ίδια την Ομοσπονδία.