“Απεργούν, για να μπορούν, να ελπίζουν” – Η στήριξη της ΓΣΕΕ

elpida

Με πούλμαν αναχώρησαν από τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, οι σχολικές καθαρίστριες συμμετέχοντας στην Πανελλαδική τους κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας το νόμιμο δικαίωμα τους στην ελπίδα.

Γιατί όπως εξηγούν οι ίδιες, «ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας που καθαρίζουν, μπορούν να ελπίζουν στη ζωή και στο μέλλον τους.»

  • Πως μπορεί κάθε καθαρίστρια να ελπίζει, με μηνιαίες απολαβές το ανώτερο μέχρι 300 ευρώ;
  • Πως μπορεί κάθε καθαρίστρια να ελπίζει, όταν δεν έχει ωράριο εργασίας;
  • Πως μπορεί κάθε καθαρίστρια να ελπίζει, όταν απαγορεύεται να αρρωστήσει και να απουσιάσει από την εργασίας της, γιατί αμέσως θα απολυθεί;
  • Πως μπορεί κάθε καθαρίστρια να ελπίζει, όταν κάθε Αύγουστο δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά από Σεπτέμβριο και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους;
  • Πως μπορεί κάθε καθαρίστρια να ελπίζει, όταν πληρώνεται ανά τρίμηνο ή τετράμηνο, γιατί το υπουργείο δεν έχει καταβάλλει κάθε μήνα τα δεδουλευμένα τους;

Πως;

Για όλα αυτά τα ΠΩΣ, σήμερα παλεύουν για ένα αύριο το δικό τους αύριο….

Τους το υποσχέθηκαν άλλωστε, μαζί με την ελπίδα……!!!

Εντωμεταξύ, στον πλευρό τους βρίσκεται εκτός από την ΟΙΥΕ και η ΓΣΕΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της δηλώνει πως:

“Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των 9500 καθαριστριών που εργάζονται στα σχολεία όλης της χώρας και οι οποίες με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, προχώρησαν σήμερα σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

Οι σχολικές καθαρίστριες αμείβονται με αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα και αυτόν τον πενιχρό μισθό η κυβέρνηση αποφάσισε να τον μειώσει κατά 10%.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου) το κράτος τις θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα. Δεν έχουν ωράριο εργασίας ούτε δικαίωμα σε νόμιμη άδεια, σε άδεια ασθένειας ή μητρότητας.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα απόφαση με την οποία θα πράττει το νόμιμο και αυτονόητο. Θα δίνει πλήρη και σταθερή εργασία στις σχολικές καθαρίστριες, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπείς αμοιβές και με διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.”